Hyundai IONIQ 6: Ison lataustehon ja pienen kulutuksen korealainen

Vuonna 2021 korealainen Hyundai julkaisi aivan uuden auton, IONIQ 5:n. Kyseessä oli poikkeuksellinen auto monella tapaa: Se näytti erilaiselta, se tarjosi juhlalliset sisätilat myös takapenkille ja ennen kaikkea se oli ensimmäinen järkevän hintainen 800-voltin arkkitehtuuria tarjoava auto. Pitkälle jatkuva, yli kahden sadan kilowatin latausteho oli jotain ennennäkemätöntä tässä hintaluokassa.

IONIQ 5 saattoi kuitenkin etäännyttää joitakin ostajia ulkonäkönsä takia. Kulmikas muotoilu teki myös kyttyrää aerodynamiikalle, heikentäen auton kulutuslukemia ja lyhentäen akuston tarjoamaa toimintamatkaa.

Tsekkaa myös: Hyundai IONIQ 5 talviautona

Juuri tähän haasteeseen IONIQ 6 vastaa. Kutonen on kuin vitonen – mutta sulavalinjaisempi ja klassisempi muotoilultaan. 

Muotoilu sinänsä varmasti herättää ajatuksia. Perässä näkyy jopa Porschea, keulalla ehkä vanhempia Toyotan autoja? Joka tapauksessa ilme on täysin poikkeava sisarmalli IONIQ 5:stä.

Erittäin hyvää lataustehoa ja matkantekoa

Kun valmistaja on Hyundai ja kun auto on tämän näköinen on autolle on lupa odottaa hyviä kulutus- ja latauslukemia. 

Ja minkälainen matkantekijä IONIQ 6 onkaan! Moottoritiellä keskikulutus asettuu loppukesän lukemissa, kuivalla, tyynellä kelillä ja kevyellä kuormalla vain 16,6 kWh lukemaan. Toinen koeajoetappi vei akkua 19,4 kilowattituntia satasella. Näitä kulutuslukemia vastaavat toimintamatkat ovat 466 ja 400 kilometriä – ja tämä siis moottoritiellä kesänopeuksissa. 

Hitaammissa nopeuksissa kulutus laskee. Matalimmillaan IONIQ 6 kulki taajamanopeuksisa 13,9 kilowatin keskikulutuksella, mikä on sattumalta täsmälleen sama kuin valmistajan ilmoittama keskikulutus. Tällä kulutuksella auton toimintamatka olisi reilut 550 kilometriä. 

Matalaa kulutusta täydentää erittäin hyvä latausteho. IONIQ 6 latasi 800-voltin lataukseen pystyvältä IONITY-asemalta 13 minuutissa 43 kilowattituntia, siis noin 250 kilometrin toimintamatkan. Session keskiteho oli siis älyttömät 200 kilowattia. Esimerkiksi Volkswagenin tuore ID.7 ei teoriassakaan pääse, edes huipputehojensa osalta tälle tasolle.

IONIQ 6 latasi parhaimmillaan jopa 237 kilowatin teholla – ja 200 kilowatin keskiteholla tällä lataussessiolla. Laskennallisesti sadan kilometrin toimintamatka latautui noin viidessä minuutissa.

IONIQ 6 on siis yksi parhaista matka-autoista mitä rahalla saa. Kilpailijat, ehkä Tesla Model 3 poislukien, eivät tule edes lähelle. IONIQ 6:n etenemä, eli ajokilometrien ja toimintamatkan suhde latausaikaan on erittäin hyvä. 

Iso, jopa kolmemetrinen akseliväli mahdollistaa todella hyvät jalkatilat myös takapenkille. IONIQ 6 on auto, jolla nelihenkinen seurue matkustaa aidosti mukavasti. Iso akseliväli on osaltaan mahdollistanut myös suurehkon 77,4 kWh akuston sijoittelun auton pohjaan, ilman että auton korkeus liikaa kasvaa.

Sisältä aivan hyvä

Kuskilla on IONIQ 6:ssa mukavat oltavat. Auto ei ole varsinaisesti ylellinen eikä erikoinen, mutta peruspalikat löytyvät hyvin. En itse pidä keksikonsolin hipaisukytkimistä, mutta ratissa on onneksi kunnollisia painikkeita. Myös aivan hyvä HUD-näyttö löytyy tuulilasista. Kuskin jakkara tarjoaa perushyvän kokemuksen. Ja kuten niin usein autoissa, myös IONIQ 6:ssa kaipaan parempaa reisitukea jaloilleni, vaikka olen aivan keskimittainen 180 sentin mitallaani.

Huomionarvoinen lisävaruste on sivupeilikamerat, jotka korvaavat perinteiset sivupeilit. Sivupeilikamerat parantavat auton toimintaa varsinkin sateella, sivulasien pisarointi kun ei häiritse havainnointia. Ehkä ne aavistuksen ilmanvastustakin pienentävät. Toisaalta katselukulmaa ei voi päätä siirtämällä säätää, ja nyt myös kartturin paikalla on mahdollista havainnoida peilien näkymää.

Kaikenkaikkiaan sivupeilikameroihin tottuu nopeasti ja ne ajavat asiansa. Mutta en niitä erityisemmin jäänyt kaipaamaan.

Keskikonsolin sovellus toimii vaivatta. Auton navigaattori läpäisee ns. mäkkäritestin hyvin, eli navigaattoriin kirjoitettu “McDoalds” (kirjoitusvirheellä) löytää lähimmän mäkkärin ja auto osaa neuvoa reitin perille. 

Keskikonsolissa näkyy kuitenkin aika. IONIQ 6 voisi hyötyä uuden Konan myötä esitellystä softakäyttöliittymästä. Hyundai tarjoaa ohjelmistoa myös kännykkään. Bluelink-nimellä kulkeva sovellus toimii kokeessa aivan hyvin ja luotettavasti. 

Ei niin hyvä latausverkko

IONIQ 6 saavuttaa huippulataustehonsa 800 voltin latauslaitteilla. Suomessa esimerkiksi Recharge Infran Alpitronic-laturit, IONITY-verkosto, K-lataus sekä jotkut uusimmat ABC-latauksen latausasemat pystyvät tähän jännitteeseen. Vanhemmilla 400 voltin latureilla lataustehon huippu on 104 kilowattia, riippumatta siitä mitä latauslaite voisi autolle tarjota. 

IONIQ 6 -kuski joutuu siis miettimään hieman tarkemmin latauspaikkoja, jos haluaa saavuttaa parhaan mahdollisen lataustehon autolleen. Talvella auto onneksi osaa ennakkolämmityksen navigaattoridatan mukaan.

Lue lisää 400 ja 800 voltin järjestelmistä, sekä 200 kilowatin lataustehon haamurajasta.

Auton äärimmäinen aerodynamiikka on myös rasite tietyissä arkipäivän käyttökohteissa. 

Korin lähemmäs viiden metrin pituus yhdistettynä suureen 11,8 metrin kääntöympyrään tarkoittaa sitä, että kutonen on kaupungissa kankea U-kääntymään tai ruutuparkkeeraamaan. Auton ovenkahvat ovat hankalasti käytetävät vipumalliset, samaan tyylin kuin Tesla Model 3:ssa. 

Sedan-mallisten autojen perälastaus on yleensä hankalampaa hatchbackeihin ja farmareihin verrattuna. IONIQ 6:ssa takalasi on viety siinä määrin ylös, että peräkontti mahtuu aukeamaan riittävän suurelta alueelta. Perän muotoilu kuitenkin pienentää takalasia heikentäen näkyvyyttä taaksepäin. Ja kuten vitosessa, tässäkään autossa ei ole takalasinpyyhintä. Peruutuskamera todella tulee tarpeeseen – mutta sitäkään ei ole sääsuojattu. Kuskin näkyvyys taaksepäin saattaa talven rapakeleissä olla varsin rajallinen. 

Ja vielä ajettavuudesta ja käytettävyydestä

Koeajoon päätyi takavetoinen IONIQ 6 Ultimate, 168 kilowatin tehollaan (60 380 €). Tehoa on arkiajoon riittämiin, mutta mikään ratakireä menijä tämä ei ole. IONIQ 6:sta on saatavilla myös tehokkaampi neliveto, 239 kilowatilla (65 390 €).

Takavetoisen kutosen levoton perä pääsi yllättämään. Kuivalla asfaltillakin tuntuu, että auto pyrkii luistattamaan renkaita takana turhan herkästi. Ikäänkuin luistonesto olisi pois päältä. Olen saavuttanut vastaavia kokemuksia takavetoisella Volkkarin ID.3:lla, mutta talviliukkailla. 

IONIQ 6 -ostajan kannattaa siis harkita nelivetoa vaikka vain vakaamman etenemisen takia. Muuten ajossa IONIQ 6 tuntuu tarkemmalta ja herkemmältä kun mitä IONIQ 5 aiemmissa muistikuvissani oli. Tämä on hyvä kehityssuunta.

Kutonen on mielenkiintoinen lisäys Hyundain mallistoon. Parhaiten se sopii pitkää matkaa maantiellä jyystävälle kuskille, joka haluaa laturilta nopeasti takaisin tien päälle.

24.11.2023: Korjattu virheellinen termi ”kääntösäde” muotoon ”kääntöympyrä”.


Teksti ja kuvat: Tuomas Sauliala


Kirjoittaja on sähkötekniikan, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen joka on kirjoittanut sähköautoista ja niiden latausjärjestelmistä sekä ajoneuvojen ohjelmistoista vuodesta 2013 alkaen