Sähköautot -kirja kokoaa päivän sähköautoinfon yksiin kansiin

Sähköautojen saatavuus ja kauppa kasvaa koko ajan. Ostajakunnassa ja autoilijoiden keskuudessa tuntuu olevan kasvava tarve sähköautoalan perustiedoille; informaatiolle joka on suunnattu tavalliselle kuskille, eikä sähköinsinöörille.

Tämä näkyy kaikenlaisen autoihin liittyvän kiinnostuksen kasvuna, myös tässä Oikosulku-blogissa. 

Sähköautoista kiinnostuneen ei kuitenkaan tarvitse enää nojata vain digitaalisiin tietolähteisiin. Muutama vuosi sitten Vesa Linja-aho kirjoitti ensimmäisen vakavasti otettavan kirjan sähköautoista suomeksi ja nyt heti perään Teslalla ajeleva Joose Luukkanen kirjoitti Alfamerin kustantaman sähköautokirjan Sähköautot, Lataus – Matka-ajo – Valinta

Onkin aika Oikosulku-blogin ensimmäiselle kirja-arvostelulle!

Luukkasen teos kokoaa yksiin kansiin kattavan infopaketin sähköstä, sähköautoista ja näiden yhdistämisestä eri tehoilla – eli autojen lataamisesta. Kirja käy läpi laajasti nykyistä myynnissä olevaa automallistoa ja niiden käyttämistä Suomessa, Suomen olosuhteissa ympäri vuoden, ulkomaita unohtamatta. 

Kirja kertoo esimerkiksi esimerkein mitä sähköautolla ajaminen pidemmällä matkalla on ja minkälaisia latausmahdollisuuksia autoilijalla Suomessa on. Joose katsoo maailmaa ajoittain Tesla-lasien läpi, sortumatta kuitenkaan liian yksioikoiseen ajatteluun autojen tai latausverkkojen paremmuusjärjestyksestä.

Kirja toisaalta yksinkertaistaa asioita, toisaalta se poraa sähköisen liikkumisen osalta syvyydelle joka ei ehkä ole sunnuntaiautoilijalle enää tarpeen. Kirja onkin parhaimmillaan lukijalle, joka ei vain ajele satunnaisesti ladattavalla autollaan vaan haluaa myös ymmärtää asioita sähkötekniikasta auton takaa.

Oleellisia virheitä kirjasta ei löydy, mutta se kärsii samoista ongelmista mitä kaikki muukin sähköautoista kirjoitettu teksti: Kirjaan painetut asiat tuppaavat vanhenemaan nopeasti. Esimerkiksi uusimmista Suomenkin markkinoille tupsahtaneista automalleista kirja ei tiedä ja uskon myös latauspalvelujen hinnoittelun ja markkinan näyttävän vuoden päästä kovasti erilaiselta kirjassa kuvattuun verrattuna.

Parhaimmillaan Joose on kirjoittajana ja kertojana. Sähköautot-kirjaa ei ehkä kannata ottaa käteen tietokirjana jonka rakenne on tarkkaan mietitty ja kuvitettu, vaan kokoelmana asiapitoisia mukavan kevyitä artikkeleita sähköautoilusta. Kirjana, joka kannesta kanteen luettuna antaa hyvän kokonaiskuvan ladattavista autoista ja niiden jokapäiväisestä käyttämisestä.

Lisäinfoa kirjasta, samoin kuin mahdollisuuden tilata teoksen vaikkapa joululahjaksi löydät osoitteesta sahkoautokirja.fi. Joose Luukkanen kirjoittaa myös tyyliniekka.fi -sivulle sähköautoista ja sähköisestä liikenteestä.

Teksti: Tuomas Sauliala